Σύμφωνα με νέα έρευνα, το να ακολουθείτε μια βιώσιμη διατροφή από έναν άνθρωπο αποτελεί μία τέλεια ισορροπία για την δική μας υγεία αλλά και για την υγεία του πλανήτη μας.
Επιστήμονες από το Harvard TH Chan School of Public Health στις ΗΠΑ κατέγραψαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιο περιβαλλοντικά βιώσιμα τρόφιμα έχουν 25 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους με λιγότερο βιώσιμη διατροφή.
Μια βιώσιμη διατροφή που είναι καλή για εμάς, γνωστή και ως «πλανητική υγιεινή διατροφή», περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, ξηρούς καρπούς, μη αμυλούχα λαχανικά και ακόρεστα έλαια (όπως το ελαιόλαδο). Στα αμυλούχα λαχανικά περιλαμβάνονται τα παντζάρια, τα μπιζέλια και οι πατάτες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τρόφιμα όπως τα αυγά και τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά), τα οποία θεωρούνται λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον.
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 100.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, με περίοδο ελέγχου 30 ετών κατά την οποία 47.000 από τους συμμετέχοντες πέθαναν.
Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής για το 2023 στη Βοστώνη των Η.Π.Α., δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες με μια καλή βιώσιμη διατροφή είχαν μειωμένο κίνδυνο για όλες τις αιτίες θανάτου που μετρήθηκαν στη μελέτη. Αυτά περιελάμβαναν καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις (που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές ), μολυσματικές ασθένειες και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια .
Σύμφωνα με τον Linh Bui, τον υποψήφιο διδάκτορα στο Χάρβαρντ που παρουσίασε τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα συνδύασε τις «καλύτερες τρέχουσες επιστημονικές αποδείξεις» για την επίδραση των διαφορετικών τροφίμων τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στον φυσικό κόσμο.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα συνδυασμένα δεδομένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν Πλανητικό Δείκτη Διατροφής Υγείας και έδωσαν στους συμμετέχοντες βαθμολογίες με βάση τη διατροφή τους. Χρησιμοποιώντας αυτό, αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ των βαθμολογιών και των αποτελεσμάτων υγείας των συμμετεχόντων.
«Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μας ότι η υψηλότερη βαθμολογία της Πλανητικής Διατροφής Υγείας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας», δήλωσε ο Bui.

Τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες στον Δείκτη Πλανητικής Υγείας είχαν 25 τοις εκατό χαμηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου από εκείνους με τις χαμηλότερες βαθμολογίες. Όταν αναλύονταν σε πιο συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, όσοι είχαν υψηλότερες βαθμολογίες είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιαγγειακή νόσο, 20% χαμηλότερο κίνδυνο από νευροεκφυλιστική νόσο και τεράστιο 50% χαμηλότερο κίνδυνο από αναπνευστικές παθήσεις. .
Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των τροφίμων αξιολογήθηκε από παράγοντες όπως η χρήση νερού, η χρήση γης, η ρύπανση και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο δείκτης αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας ώστε να βελτιώσουν ταυτόχρονα την ανθρώπινη υγεία και να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση .
Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι ο δείκτης δεν λαμβάνει υπόψη ορισμένες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όσον αφορά την τήρηση μιας βιώσιμης διατροφής, όπως οι συνθήκες υγείας, οι θρησκευτικοί περιορισμοί ή η κοινωνικοοικονομική διαθεσιμότητα τροφής. Ελπίζουν ότι η περαιτέρω έρευνα θα αντιμετωπίσει αυτά τα εμπόδια, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τροφίμων και ασθενειών που είναι προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες χώρες.
Πηγή άρθρου : sciencefocus.com
Διαβάστε επίσης : Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον «Παγετώνα της καταστροφής»