Βάση των δεδομένων και στοιχείων αλιευμάτων φαίνεται ότι από το 2012 έως το 2019 οι θάνατοι καρχαριών από αλίευση αυξήθηκαν από 76 εκατομμύρια σε 80 εκατομμύρια ετησίως. Οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται άμεση περισσότερη δράση για τη διάσωση των απειλούμενων ειδών.

Εκτιμάται ότι 80 εκατομμύρια καρχαρίες πεθαίνουν στην αλιεία κάθε χρόνο παρά τους παγκόσμιους κανονισμούς που στοχεύουν στην προστασία αλίευσης για τα πτερύγια τους, αποκάλυψαν οι επιστημονικές έρευνες.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου στο περιοδικό Science, επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από το 2012 έως το 2019 – με ενεργή την νομοθεσία για την προστασία των καρχαριών κατά των πτερυγίων τους – και διαπίστωσαν ότι η ετήσια θνησιμότητα καρχαριών αυξήθηκε από 76 εκατομμύρια το 2012 σε πάνω από 80 εκατομμύρια το 2017. Αυτοί οι θάνατοι καρχαριών, 25 εκατομμύρια ή πάνω από 30%, αντιπροσώπευαν απειλούμενα είδη.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από150 χώρες και χώρες από την ανοιχτή θάλασσα, και χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα, συνεντεύξεις με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων, κυβερνήσεων, υποστηρικτών του περιβάλλοντος και εργαζομένων στην αλιεία για να συνεκτιμήσουν αυτό το μείζων πρόβλημα.
«Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σωστοί στην λήψη δεδομένων υψηλότερης ποιότητας», δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής της έρευνας Boris Worm, επιστήμονας στο πεδίο της θαλάσσιας οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στον Καναδά.
«Η θανάτωση καρχαριών είναι ένα μείζων θέμα, ένα στα τρία είδη απειλείται με εξαφάνιση», είπε ο Worm.

Η υπεραλίευση είναι μια τεράστια απειλή για τους καρχαρίες οι οποίοι στοχοποιούνται για τα πτερύγια τους ή σκοτώνονται κατά λάθος ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Η μελέτη αποκάλυψε ότι παρότι η νομοθεσία για την πρόληψη της προστασίας πτερυγίων του καρχαρία έχει αυξηθεί δεν έχει μειώσει τον αριθμό των καρχαριών που θανατώνονται και μπορεί να έχει προκαλέσει ακόμη και μεγαλύτερη αύξηση.
Η συνολική αύξηση προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα hotspots θνησιμότητας στα παράκτια ύδατα. Η μελέτη έδειξε τους θανάτους καρχαριών στην παράκτια αλιεία να αυξάνονται κατά 4%. «Τώρα που υπάρχει ρύθμιση για την προστασία των πτερυγίων, οι ψαράδες κρατούν ολόκληρο τον καρχαρία και εμπορεύονται το κρέας του», δήλωσε στο Live Science η Λόρεν Σίλερ, συν-συγγραφέας της μελέτης επιστήμονας με εξειδίκευση στην αλιεία στο Πανεπιστήμιο Carleton στον Καναδά.
Αυτό έχει προκαλέσει το άνοιγμα νέων αγορών για το κρέας καρχαρία. «Υπάρχει επιπλέον κίνητρο για το ψάρεμα καρχαρία σε ορισμένα μέρη λόγω αυτής της νέας ζήτησης, για κρέας καρχαρία», δήλωσε η ίδια.
Η αύξηση της θνησιμότητας των καρχαριών συσχετίζεται με την αύξηση της αξίας του εμπορίου καρχαρία. Μια έκθεση της WWF που βασίζεται στην ίδια περίοδο (2012 έως 2019) υπολόγισε ότι το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος καρχαρία θα μπορούσε να ανέλθει σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ πριν το 2000 η αγορά εκτιμήθηκε ότι άξιζε 157 εκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας στα 379,8 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

Ενήλικοι καρχαρίες με το κεφάλι για πώληση κρέατος στην αγορά ψαριών Bragança στη Βραζιλία (Image credit: Leonardo Manir Feitosa)
Οι ερευνητές της μελέτης είπαν στο Live Science ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των καρχαριών στοχεύοντας άμεσα τη θνησιμότητα, όχι μόνο για τα πτερύγια τους αλλά και το κρέας τους. Μέτρα όπως η απαγόρευση της αλιείας καρχαριών, η επιβολή των ορίων αλιευμάτων, η προστασία κρίσιμων περιοχών και η ανάδειξη της αξίας των καρχαριών για το περιβάλλον, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των θανάτων παγκοσμίως.
«Η μελέτη αυτή δείχνει την παγκόσμια έκταση αυτού του προβλήματος και πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσα για την προστασία του καρχαρία», είπε ο Schiller. Οι άνθρωποι μπορούν και αυτοί να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στους καρχαρίες έχοντας επίγνωση των πράξεών τους – για παράδειγμα με το να μην αγοράζουν αναμνηστικά δόντια καρχαρία, να αρνούνται να φάνε καρχαρία (ο οποίος μπορεί να φέρει λάθος ετικέτα, αλλά μπορεί επίσης μερικές φορές να αναφέρεται με άλλα ονόματα, όπως “huss fish” ή “σολομός rock” και αποφεύγοντας τα καλλυντικά που χρησιμοποιούν σκουαλένιο που προέρχεται από καρχαρία.
«Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί», είπε ο Worm. «Αλλά είναι ένα πρόβλημα που πρέπει πραγματικά να αντιμετωπιστεί τώρα, γιατί οι καρχαρίες δεν έχουν πολύ χρόνο».
Πηγή : livescience.com

Διαβάστε : Γιατί έχουμε δίσεκτα έτη; Και πώς προέκυψαν;