Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι παραγωγοί τροφίμων και οι μάρκες γρήγορου φαγητού προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον προωθώντας τις τελευταίες τους προσφορές φυτικής προέλευσης “plant-based” ο νέος, πολύ πιο cool τρόπος να πούμε vegan ή χορτοφάγος. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν ξαφνικά αναπτύξει συνείδηση – υπάρχουν χρήματα που πρέπει να βγάλουν. Το ηθικό τριπλό φάσμα ανησυχιών για το κλίμα, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων οδηγεί εκατομμύρια κρεατοφάγους να εγκαταλείψουν τη μαγειρεμένη σάρκα ζώων υπέρ των φυτικών εναλλακτικών λύσεων.
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από την Υπηρεσία Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο αριθμός των vegans στη Μεγάλη Βρετανία τετραπλασιάστηκε μεταξύ 2014 και 2019. Παρόμοιες μετατοπίσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο: η vegan αλυσίδα σούπερ μάρκετ Veganz με έδρα το Βερολίνο αναφέρει ότι η κατανάλωση μόνο για είδη φυτικής προέλευσης διπλασιάστηκε στην ηπειρωτική Ευρώπη μεταξύ 2016 και 2020 και μια έκθεση που συντάχθηκε από την εταιρεία ερευνών Global Data διαπίστωσε ότι ο αριθμός των vegans στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 500% σε παρόμοια χρονική περίοδο.
Εισάγεται ένα νέο είδος τροφίμων: γρήγορο vegan φαγητό. Από ρολά λουκάνικου έως κοτομπουκιές, υπάρχει επί του παρόντος ένας χαοτικός αριθμός επιλογών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις αλυσίδες fast-food για όσους θέλουν να ευχαριστηθούν πρόχειρο και γρήγορο φαγητό φυτικής προέλευσης. Το «φυτικό» είναι επί του παρόντος ένας όρος τόσο “της μόδας” στη βιομηχανία τροφίμων που ορισμένοι κατασκευαστές φτάνουν ακόμη στο σημείο να επισημάνουν τα χαρτοκιβώτιά τους ως «φυτικά». Αλλά πώς αυτά τα νέα εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα συσσωρεύονται ενάντια σε παλιομοδίτικες εναλλακτικές λύσεις με βάση το κρέας όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία και το κλίμα;
Σταθμίζοντας το πρόβλημα
Συχνά λέγεται ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι από εμάς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι να σταματήσουν να τρώνε κρέας, ιδιαίτερα κόκκινο κρέας. Το παγκόσμιο σύστημα εντατικής κτηνοτροφίας απλά καταστρέφει τον πλανήτη – για κάθε άτομο στη Γη σήμερα υπάρχουν δέκα ζώα που εκτρέφονται για φαγητό.
Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στη Σουηδία το 2019 διαπίστωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή κρέατος είναι η μεγαλύτερη αιτία αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως και ότι το 77% της γεωργικής γης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα ζώα που εκτρέφονται για κρέας καταβροχθίζουν τα ίδια επίσης τρόφιμα που θα μπορούσαν να εξαλείψουν την παγκόσμια πείνα – σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Greenpeace, το 90% της σόγιας που καλλιεργείται τροφοδοτείται στα ζώα που τρώμε. Και το μεθάνιο που εκβάλλουν οι αγελάδες είναι ιδιαίτερα “καλό” στο λιώσιμο των πάγων, αυξάνοντας 28 φορές την επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας του διοξειδίου του άνθρακα.
Ευτυχώς, για κάθε πρόβλημα που καταστρέφει τον κόσμο υπάρχει ένας επιχειρηματίας της Silicon Valley που προσπαθεί να το διορθώσει με το να γίνει πολύ πλούσιος στη διαδικασία. Τρεφόμενοι με μια διατροφή “επιστημονικής φαντασίας” και με όρεξη να αλλάξουν τον κόσμο, οι καλύτεροι εγκέφαλοι της Καλιφόρνιας ξεκίνησαν να επινοούν ένα μπιφτέκι χωρίς κρέας που θα φαινόταν οπτικά και γευστικά τόσο καλό όσο το πραγματικό.
Με κάποια δημιουργική κουζίνα και ένα στέλεχος ζύμης γενετικά κατασκευασμένο για να παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται haem – η οποία είναι υπεύθυνη για την “κρεατικότητα” του κρέατος – η σύγχρονη βιομηχανία ψεύτικου κρέατος γεννήθηκε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία πριν.
Πείτε αντίο στα μπιφτέκια λαχανικών που έχουν γεύση πριονίδι και πείτε γεια στις διαφημιστικές πινακίδες με λαμπερά μπιφτέκια με βάση τις πρωτεΐνες μπιζελιών που συνοδεύονται από «τυρί χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα». Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η ανταλλαγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων για ένα από τα φυτικά ισοδύναμα θα μειώσει την προσωπική σας συμβολή στην καταστροφή του πλανήτη μας.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Trinity College στο Δουβλίνο διαπίστωσε ότι η επιλογή vegan αντί βοείου κρέατος κατά την παραγγελία ενός burger θα μπορούσε να συρρικνώσει το αντίκτυπο του γεύματός σας για το κλίμα και το περιβάλλον έως και 96%.

Θέμα υγείας
Ενώ οι συνειδήσεις μας μπορεί να έχουν διακορευθεί από όλες τις συζητήσεις για τα γεμάτα με μεθάνιο αέρια αγελάδων, η έρευνα δείχνει ότι ούτε η ανησυχία για την επερχόμενη κλιματική καταστροφή ούτε οι εικόνες των τραγελαφικών σφαγείων είναι αρκετές για τους περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την επιθυμία τους για κρέας. Αντίθετα, είναι η υπόσχεση για καλύτερη υγεία σήμερα που μας δίνει την τελική ώθηση να επιλέξουμε μενού χωρίς κρέας – αλλά πόση αλήθεια υπάρχει σε αυτό όταν πρόκειται για εξαιρετικά επεξεργασμένο πρόχειρο φαγητό;
Από άποψη υγείας, η κατανάλωση λιγότερου κρέατος είναι πραγματικά μια καλή ιδέα. Ο συγγραφέας τροφίμων Michael Pollan συνόψισε την υγιεινή διατροφή ως: “Φάτε φαγητό, όχι πάρα πολύ, κυρίως φρούτα και λαχανικά”. Αυτό το κλισέ έχει υποστηριχθεί από την επιστήμη αμέτρητες φορές, καθώς η υψηλή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέονται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο του εντέρου, τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις, ακόμη και την άνοια.
Ωστόσο, η Επιτροπή EAT-Lancet για τη διατροφή έχει δείξει ότι η πιο υγιεινή διατροφή για εμάς και τον πλανήτη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε φυτά, αλλά περιλαμβάνει μικρές ποσότητες κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Για μεγάλο μέρος της ύπαρξης του Homo Sapiens έχουμε επιβιώσει κυρίως σε λαχανικά, φύλλα, σπόρους, ξηρούς καρπούς, έντομα μαζί με λίγο κρέας και ψάρι. Από την κορυφή μέχρι την ουρά, το πεπτικό μας σύστημα και τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που το αποκαλούν σπίτι εξελίσσονται για την επεξεργασία κυρίως χλωρίδας.
Τα vegan burgers πέφτουν πολύ έξω από αυτό το ιδανικό: ένας δίσκος από εξευγενισμένη πρωτεΐνη μπιζελιού, γαλακτωματοποιητές, έλαια και άμυλα φτιαγμένα εργαστηριακά, γεμάτα με ζάχαρη, αρωματικές ύλες και πολύ αλάτι είναι περίπου τόσο κοντά σε ένα λαχανικό όσο μια διαστημική χοάνη σε ένα διαστημόπλοιο. Τα κρέατα απομίμησης είναι από τα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα που κοσμούν ποτέ τα τραπέζια μας, εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά πολλά από τα οφέλη για την υγεία που πρέπει να φέρει μια διατροφή γεμάτη “πρασινάδα”.
Τα vegan «κρέατα» εμπίπτουν στην πρόσφατα αναγνωρισμένη κατηγορία των «εξαιρετικά επεξεργασμένων» τροφίμων, η οποία έχει συνδεθεί με τους ίδιους υγειονομικούς κινδύνους από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τηγανισμένων τροφίμων. Η ινώδης φλούδα και το τραγανό εσωτερικό των λαχανικών που τα μικρόβια του εντέρου μας τόσο αγαπούν πετιούνται πολύ πριν από το κομμάτι ψεύτικου κρέατος γλιστρήσει στη γραμμή παραγωγής.
Όλο το ραφινάρισμα, η άλεση, το ζέσταμα, η ψύξη και η συμπίεση αυτών των μυριάδων συστατικών μας δίνει αποτελεσματικά μερικώς αφομοιωμένα τρόφιμα που γλιστρούν εύκολα κάτω στον οισοφάγο και χρησιμοποιούν ελάχιστα τα 7,5 μέτρα εντέρου που έχουν σχεδιαστεί για την επεξεργασία των τροφίμων.
Τα σάκχαρα και τα λίπη σπεύδουν στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η εσωτερική χημεία μας είναι εξοπλισμένη για να χειριστεί. Το υγιές κύμα των ορμονών που ικανοποιούν την πείνα, όπως η γκρελίνη, που ακολουθεί ενός γεύματος γίνεται σταγόνα, κάνοντάς μας να νιώθουμε λιγότερο διατροφικά ικανοποιημένοι και με μεγαλύτερη πιθανότητα να υπερκαταναλώσουμε.
Όπως τα δημητριακά πρωινού, τα οποία έχουν υποστεί παρόμοια επεξεργασία σε απόσταση μιας ίντσας από τη ζωή τους, οι κατασκευαστές τροφίμων επιλέγουν να ενισχύσουν τα προϊόντα τους με μέταλλα και βιταμίνες για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τα διαπιστευτήριά τους για την υγεία, αν και τόσο εξαγνισμένα και κονιορτοποιημένα θρεπτικά συστατικά σπάνια προσφέρουν τα πλήρη οφέλη που δίνονται όταν τρώγονται από ένα τρόφιμο στο οποίο βρίσκονται φυσικά.
Έτσι, αν σκέφτεστε να ανταλλάξετε το μπιφτέκι κρέατός σας με μια εναλλακτική φυτική πρωτεΐνη, ο πλανήτης μπορεί να σας ευχαριστήσει, αλλά η περιφέρειά σας καθώς και οι αρτηρίες σας μπορεί να μην το κάνουν.
Αναδημοσίευση από www.sciencefocus.com